Açık Yüzme Havuzu Ve Projelendirilmesi
Açık alan yüzme havuzları, günümüzde en çok tercih edilen havuz tiplerindendir. Derinlikleri ihtiyaca göre değişmekletedir. Açık alan yüzme havuzlarında, farklı ihtiyaçlara göre su ısıtma ya da soğutma sistemleri kurulabilir. Kullanım amacına göre, tuzlu su, termal su ya da şebeke suyu kullanılabilir. Havuz filtrasyonu, kullanılan suyun özelliklerine bağlı olmadan, havuzun en önemli bileşenidir. Havuz formları, çevresel yapılara ve mimari öğelere bağlı olarak; üstten taşmalı, gizli savaklı ya da skimmerli olarak tasarlanabilmektedir. Havuz Filitrasyonu, havuz suyu kullanım yoğunluğu ve dış etkenlere bağlı olarak kirlenir. Saç, kıl, kepek, tekstil parçaları, kozmetikler kullanıcılar tarafından havuza bırakılır. Dış etkenlerle havuza giren toz, toprak gibi unsurlar da havuz kirlenmesini hızlandırır. Kirlenen bu su sirkülasyon pompası ile havuzdan emilir ve doğrudan filtrelere gönderilir. Filtreler içindeki kuvars kum / cam parçacıklar vasıtasıyla su zararlı partiküllerden temizlenir. Filtreden çıkan suya mikroorganizmalardan temizlenmesi için havuz kimyasalları uygulanır. Su temizlenmiş hali ile tekrar havuza gönderilir. Bu süreç filtrasyon sistemi olarak adlandırılır. Havuz Dezenfeksiyon Sistemleri Filtrasyon sistemi partikülleri ayrıştırır. Virüs, bakteri, mantar ve yosun sporları gibi mikroorganizmaları temizlemek için özel havuz kimyasalları kullanılır. Bu havuz kimyasalları havuzun hacmine ve kullanım yoğunluğuna göre uygulanır. Manuel olarak uygulanabileceği gibi ölçüm ve dozajlama tam otomatik sistemler ile de uygulanabilir. Klor, PH, Topaklayıcı, Yosun önleyici gibi maddeler havuz kimyasalları olarak sayılabilir. Ayrıca kimyasal kullanımını azaltmak ve havuz hijyenini arttırmak için tuz elektroliz cihazları, ozon jeneratörleri ve UV dezenfeksiyon sistemleri de kullanılabilir.
Kapalı Yüzme Havuzu Ve Projelendirilmesi
Kapalı alan yüzme havuzları, sitelerde, residencelarda, spor kompleksleri, site ve otellerde kullanılan yüzme havuzlarıdır. Kışlık kulanım amacıyla, su ısıtma sistemi tercih edilmektedir. Projelendirme esnasında yoğun kullanım olabileceği göz önüne alınarak filtrasyon süresi daha kısa tutulması gerekmektedir. Açık yüzme havuzlarına göre mimari ya da yapısal farkı olmamasına rağmen, havuz suyunun ısıtılmasıyla havuz kullanıcısının memnuniyeti sağlanmaktadır. Önerilen kullanım suyu sıcaklığı 26-28°C olmalıdır. Kapalı alandaki nemin ve kullanılan dezenfektan ürünlerinin kokularının ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Konfor şartlarının sağlanabilmesi amacıyla iyi bir havalandırma ve nem alma cihazının planlanması ve kullanılması önemlidir. Havuz Filitrasyonu, Havuz suyu kullanım yoğunluğu ve dış etkenlere bağlı olarak kirlenir. Saç, kıl, kepek, tekstil parçaları, kozmetikler kullanıcılar tarafından havuza bırakılır. Dış etkenlerle havuza giren toz, toprak gibi unsurlar da havuz kirlenmesini hızlandırır. Kirlenen bu su dolaşım pompası ile havuzdan emilir ve doğrudan filtrelere gönderilir. Filtreler içindeki kuvars kum / cam parçacıklar vasıtasıyla su zararlı partiküllerden temizlenir. Filtreden çıkan suya mikroorganizmalardan temizlenmesi için havuz kimyasalları uygulanır. Su temizlenmiş hali ile tekrar havuza gönderilir. Bu süreç filtrasyon sistemi olarak adlandırılır. Havuz Dezenfeksiyon Sistemleri Filtrasyon sistemi partikülleri ayrıştırır. Virüs, bakteri, mantar ve yosun sporları gibi mikroorganizmaları temizlemek için özel havuz kimyasalları kullanılır. Bu havuz kimyasalları havuzun hacmine ve kullanım yoğunluğuna göre uygulanır. Manuel olarak uygulanabileceği gibi ölçüm ve dozajlama tam otomatik sistemler ile de uygulanabilir. Klor, PH, Topaklayıcı, Yosun önleyici gibi maddeler havuz kimyasalları olarak sayılabilir. Ayrıca kimyasal kullanımını azaltmak ve havuz hijyenini arttırmak için tuz elektroliz cihazları, ozon jeneratörleri ve UV dezenfeksiyon sistemleri de kullanılabilir.
Süs Havuzu Yapımı Ve Projelendirilmesi
Süs havuzları, görsel ve estetik olarak mimari yapı ile bütünleşen, suyun durağan veya farklı form ve ölçülerde hareketlendirilmesi ile yapılan havuzlardır.